Servicii oferite în cadrul Centrului
Terapie cognitivă
Această metodă modernă este capabilă să aducă foarte mult bine nu numai în viaţa celor care se confruntă cu diferite tulburări psihice sau fiziologice, dar şi în cazul celor care doresc să îşi transforme în mod radical existenţa, prin schimbarea calităţii gândirii lor, prin depăşirea limitelor generate de obişnuinţe, de prejudecăţi, de tipare mentale nocive. Terapia cognitivă reprezintă un pas realizat către o unificare între valorile spirituale autentice, ştiinţa şi psihologia modernă.
Terapie comportamentală
”Terapia comportamentală este o metodă de a diminua sau a elimina comportamentele nedorite prin învățare de noi comportamente” – explică Truesdale-Howard.
Există mai multe tipuri de terapii comportamentale: condiționarea clasică, aversiunea, expunerea, desensibilizarea sistematică și analiza comportamentală aplicată (ABA).
Tipul de terapie pe care o va folosi specialistul depinde de comportamentul pe care vrei să îl corectezi și de diagnosticul care stă în spatele acestui comportament. De exemplu, desensibilizarea sistematică este folosită pentru persoanele anxioase. Psihologul Truesdale-Howard consideră că orice comportament care trebuie corectat poate beneficia de terapia comportamentală. Nu e nimic rușinos în aceasta, ci este doar un instrument în plus în trusa ta de părinte.
Terapie prin artă
Art Terapia este o formă de psihoterapie ce implică încurajarea oamenilor să se exprime pe sine liber prin intermediul picturii, desenului sau a modelajului sau este folosită ca o activitate de remediere sau un ajutor pentru diagnostic.
Terapie prin joc (ludoterapia)
Este principalul mijloc terapuetic folosit în tratarea problemelor emoționale la copii. Jocul este fundamental în viața copiilor.
Este un instrument de comunicare adecvat pentru orice vârstă. Jocul și joaca sunt de obicei considerate ca făcând parte din contextul social sau individual în care trăiește copilul. Dacă până acum avea rolul de întreține, amuza și de a contribui la dezvoltarea copilului, medicii susțin că acesta este un instrument terapeutic valoros .
Logopedie
Etimologic termenul de logopedie provine din grecescul “logos” care semnifică cuvânt și “paideia” care se traduce prin educație.
Obiectul logopediei este reprezentat de cercetarea tulburărilor de limbaj, a deviațiilor de la limbaj ce îngreunează vorbirea, depistarea și corectarea lor, dar și prevenirea.
Consilierea copilului și a adolescentului
Adolescentul se descoperă și se cunoaște diferit în această etapă a vieții sale. Câștigarea unui nou statut prin trecerea de la rolul de copil spre rolul de adult reprezintă o etapă importantă în viața sa.
Căutările,frământările și nevoia de independență a adolescentului pot duce uneori la conflict între generații. Conflictul interior al adolescentului se exprimă prin confuzie și dezamăgire, opoziție în relația cu părinții sau profesorii, schimbări surprinzătoare de atitudine, nervozitate, insomnii, dependență de droguri sau calculator, tulburări ale identității sexuale. Adolescentul se simte singur,neajutorat și neînțeles când nu poate comunica cu proprii părinți. În această perioadă nouă și diferită, adolescentul trebuie să beneficieze de ajutor pentru a înțelege și accepta întreaga avalanșă de schimbări ce are loc în viața sa.
Consiliere de cuplu
Daca în cuplu comunicarea este defectuoasă, de cele mai multe ori partenerii ajung sa aiba mai multe insatisfactii decat bucurii, iar acest lucru se rasfrange asupra relatiei, destabilizand-o. Dorindu-si sa imbunatateasca relatia de cuplu sau macar sa rupa in bune conditii legatura care i-a unit o vreme, tot mai multi oameni apeleaza la terapie de cuplu.
Terapie sistemică de familie
Terapia sistemică are în vedere însă nu doar sistemul familial ci şi sistemul terapeut-familie, deoarece pleacă de la premisa că terapeutul nu reprezintă un element exterior familiei,ci unul direct implicat în viaţa acesteia,cel puţin pentru un anumit timp.
Activități recreative (CLUB SMART)
Nu puține sunt la număr beneficiile pe care le aduc activitățile recreative copilului tău:
- ajută la reducerea stresului;
- cresc stima de sine;
- cresc nivelul de competență;
- întăresc legătura cu prietenii și cu familia;
- sunt o bună cale de a învăța autodisciplina;
- îl ajută să fie răbdător;
- îl învață să stabilească obiective și să ia decizii;
- sunt una dintre cele mai bune forme de activitate fizică;
- îmbunătățesc abilitățile motorii și coordonarea bilaterală;
- dezvoltă abilitățile de gândire critică;
- încurajează creativitatea;
- sunt o bună măsură de protecție împotriva activităților mai puțin indicate (precum statul în fața ecranului tv, jocurile pe telefonul mobil/tabletă/calculator).
Grupuri de socializare
Socializarea cu alți copii pare o interacțiune firească, deci ușoară. Din păcate însă, nu toți copiii au dezvoltate aptitudini sociale și chiar și cei care le au, nu procedează întotdeauna corect.
- Copilul tău va avea mai multă încredere în sine
- Își va dezvolta abilitățile de socializare și cooperare
- Va învăța lucruri noi și își va îmbunătăți abilitățile cognitive
- Va învăța să respecte opiniile și emoțiile celor din jur și regulile de grup
- Va constientizeza și își va exprima propriile trăiri și emoții mai ușor
Grupuri de dezvoltare personală
Intr-un grup de dezvoltare personală, vei cunoaşte oameni care te vor face sa iti spui „prin asta trec si eu!”. Vei putea cunoaste si simti forta unui grup, vei descoperi modelele tale inconştiente prin care faci faţă situaţiilor din viaţa ta, vei afla de ce, dar mai ales cum să poţi merge mai departe.
Stimulare senzorială
De-a lungul primilor ani de viață a copilului, dezvoltarea senzorială este la fel de importantă ca dezvoltarea fizică sau intelectuală.
Copilul, în fața tuturor senzațiilor, va copia atitudinile părinților săi.
Fiecare simț poate fi dezvoltat și a învăța să se folosească de fiecare în parte este pentru copil nu numai util, ci și folositor.
Copilul învață despre mediul în care trăiește cu toate cele cinci simțuri ale sale: văzul, auzul, pipăitul, gustul, mirosul.
Laborator de creație
Aici este spațiul unde invătăm să creăm obiecte și decorațiuni frumoase, dar, mai important, petrecem un timp magic impreună – fie că este în weekend sau în timpul săptămânii. Prin joc, cu chicote de veselie, micuții își descoperă abilitătile sociale, cele de comunicare, gândirea și curiozitatea de a descoperi lumea din jurul lor.
Vom învăţa împreună să realizăm cele mai frumoase obiecte şi decoraţiuni şi vom petrece clipe de neuitat.
EVALUARE PSIHOLOGICA - INSTRUMENTE DE EVALUARE
Specialiștii Centrului de Psihologie Delta Dunării, psihologi acreditați de Colegiul Psihologilor din România, oferă servicii adresate copiilor și adolescenților cu dezvoltare tipică, tulburări de dezvoltare, tulburări de învățare, tulburări de spectru autist, ADHD, sindroame genetice, tulburări de conduită. Diagnosticarea, evaluarea comportamentului, nivelului de dezvoltare motorie, cognitiva si psihosociala precum și tratamentul interdisciplinar al copiilor și adolescenților sunt realizate prin instrumente psihologice validate știintific și recunoscute pe plan internațional dar etalonate pe populația românească. De asemenea, venim în sprijinul dvs, cu servicii de Evaluare și Consiliere Experențială a Adultului, Cuplului și Familiei oferite de specialiști formați în cadrul Institutului S.P.E.R. Centrul nostru organizează grupuri de suport pentru copii și adolescenți cu dezvoltare tipică dar care prezintă tulburări emoționale sau dificultăți de adaptare școlară.